Sergel Hub · STHLM · 22 mars 2023

Tech50 #1 2022: Maria Henriksson, kommundirektör, Kalix kommun

När andra väljer att tiga, valde vår vinnare att gå ut i media och berätta allt – med glasklar tydlighet, transparens och rättframhet som skapade förtroende och ingav respekt i hela riket. En sann ledare som de flesta av oss skulle önska att vi vore, eller hade att luta oss emot i svåra stunder. Som tog ansvar och stod upp för sina medarbetare och sin kommun när ransomware slog ut alla it-system mitt i vintern och som gav cybersäkerhet ett mänskligt ansikte. Med sitt rättframma agerande har hon gjort mer för att lyfta frågorna om it- och cybersäkerhet än de flesta. Årets mest inflytelserika person inom tech är en sann förebild för alla: kommundirektören som klev fram när det var som tuffast – Maria Henriksson i Kalix kommun.

Anna Bäck, vd Kivra

Vd för den snabbväxande digitala brevlådan Kivra som utmanar postväsendet och som spelat en nyckelroll i hanteringen av vaccinpass. Brinner för hållbara varumärken och inkluderande design.

Anne-Marie Eklund Löwinder, vd Amelsec

En av Sveriges mest erfarna säkerhetsexperter som nu lämnat rollen som mångårig säkerhetschef på Internetstiftelsen för egen verksamhet. Aktiv debattör och en av internets nyckelbärare.

Binette Seck, medgrundare Changers Tech

Social entreprenör, inspiratör och CSR-profil som verkar för en inkluderande techsektor och för att få fler att söka sig till yrken inom tech. Utsedd till Årets IT-kvinna 2021 av CGI.

Börje Ekholm, vd Ericsson

Har sedan han tog över vd-rollen 2016 vänt det krisande Ericsson och lyft bolaget till en tätposition i 5g-racet. Utsedd till Årets Ledare 2021 av Affärsvärlden.

Carl-Magnus Månsson, vd Iver

Branschveteran som tydligt tagit fasta på att skapa ett europeiskt moln som fundament i byggandet av den växande Iverkoncernen.

Caroline Olstedt Carlström, advokat Cirio

Ledande expert som bidrar med nya kunskaper om de senaste kraven på det viktiga dataskyddsområdet. Ordförande för Forum för Dataskydd och flitig talare.

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef Riksbanken

Talesperson och pådrivare för Riksbankens digitala agenda. Arbetet med en framtida svensk e-krona ligger på hennes bord, liksom moderniseringen av våra mest kritiska betalsystem.

Christian Landgren, vd Iteam, initiativtagare Öppna skolplattformen

Ansiktet utåt för användarinitiativet Öppna skolplattformen som rört om i It-Sverige och skapat svallvågor även internationellt. Även en aktiv debattör i frågor om offentlig it och öppen källkod.

Danica Kragic, professor KTH

Robotforskare på KTH som kombinerar världsledande forskning med tunga styrelseuppdrag. Utsedd till Årets AI-svensk 2021 av Techsverige för sina bidrag till den svenska ai-utvecklingen.

Daniel Akenine, teknikchef Microsoft

Microsofts tekniske talesperson har inflytande över mer än bara tekniken, vare sig det är som rådgivare till regeringen eller som debattör och talare. Numera även författare på arkitekturområdet.

Daniel Ek, vd Spotify

Techentreprenören vars bolag stöpte om hela världens musikindustri och blev ett av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika företag. Har den senaste tiden hamnat mitt i debatten om plattformarnas roll och ansvar.

Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova

It-entreprenören som blev byråkrat och direktör för ett av de viktigaste naven för svensk innovation. Delar varje år ut mångmiljardbelopp till små och stora innovationsprojekt.

Emil Eifrem, vd Neo4j

Har varit med och skapat en helt egen nisch på databasområdet. Backade av tunga investerare har hans Neo4j nu flyttats från Silicon Valley hem till Malmö.

Eva Fors, Nordenchef Google Cloud

Visionär och erfaren chef på molnjätten som har stora planer för Norden inte minst med bygget av nya datacenter i Dalarna. Kunnig inom digitalt ledarskap och innovation.

Fredrik Heintz, professor Linköpings universitet

AI-forskare och professor som har en central position i den svenska ai-utvecklingen med tunga poster både nationellt och internationellt. Pionjär och kunskapsspridare.

Helene Barnekow, vd Microsoft

Leder ett av branschens tyngsta bolag, som just ökat sitt avtryck på Sverige ännu mer med invigningen av sina svenska datacenter. Lämnar i april vd-posten för en ny karriär som ledarskapskonsult. Har stort fokus på jämställdhet och hållbarhet.

Indra Sharma, partner Peak

Investerare med lång erfarenhet från techbranschen, bland annat från fintech-enhörningen Bambora Group. Arbetar aktivt för inkludering och för att lyfta fram kvinnor och minoriteter.

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef Internetstiftelsen

Presenterar varje år studien Svenskarna och Internet som breddar vår syn på teknikanvändningen. En tydlig röst för den goda sidan av Internet.

Jinny Ramsmark, säkerhetskonsult Witches Security

Konsult inom it-säkerhet och en av de professionella hackarna i SVT:s hyllade program Hackad, som lyft säkerhetsfrågorna på ett både spännande och informativt sätt.

Johan Magnusson, professor Göteborgs universitet

Forskare, utbildare och pådrivare inom digitalisering med ett särskilt hjärta för den offentliga sektorn. Bidrar med viktiga insikter och verktyg för Sveriges it-ledare.

Jörgen Warborn, EU-parlamentariker, M

EU-parlamentariker med bakgrund som entreprenör och som profilerat sig inom digitalisering och bland annat sitter i EU-parlamentets utskott för artificiell intelligens.

Katarina Berg, hr-chef Spotify

Personalchef på en av våra mest tongivande arbetsgivare inom tech som varit drivande i arbetet kring framtidens arbetsplats där de anställda nu ges rätt att jobba varifrån de vill.

Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket

Ordförande för Esam där 35 myndigheter samarbetar i digitaliseringsfrågor. Ytterst ansvarig för de omdebatterade rapporterna om offentlig användning av amerikanska molntjänster.

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister, S

Tidigare it-entreprenör och kommunalråd i opposition i Nacka som fått posten som digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering. Vill se fokus på ökad samordning och öppna data.

Lena Miranda, vd Linköping Science Park

Samlar och utvecklar 400 innovationsföretag i tekniktunga Linköping. Ordförande i Swedish Incubators & Science Parks och ledamot av regeringens innovationsråd.

Liselotte Andersson, cio Coop

Cio:n som hamnade mitt i stormens öga när den stora it-attacken slog ut 90 procent av Coops butiker sommaren 2021. Transparent och frikostig med lärdomar.

Marcus Matteby, cio Sundsvalls kommun

Förgrundsgestalt för en ny typ av it-ledare som tittar långt utanför sin egen kommun i sin vilja att bidra till svensk digitalisering, med medborgarnas bästa i fokus.

Marcus Murray, grundare Truesec

Profilerad säkerhetsexpert och grundare av Truesec som tredubblat antalet medarbetare på drygt två år. Med ny ägare i ryggen ska cybersäkerhetsexpertisen tas ut i Europa.

Maria Henriksson, kommundirektör Kalix kommun

Bröt ny mark och visade vägen för alla andra ledare med sin glasklara kommunikation efter den stora ransomware-attack som lamslog kommunen under vintern.

Maria Stockhaus, riksdagsledamot, M

Moderaternas talesperson i digitaliseringsfrågor som bland annat lagt fram en omfattande motion om ett digitalt ledarskap för Sverige.

Martin Althén, cio Securitas

Nytänkande och icke-traditionell it-ledare som visar hur man kan driva innovation och modernisering i en samhällsviktig bransch. Utsedd till Årets CIO 2021 av CIO Sweden.

Niklas Adalberth, grundare Norrsken

Medgrundaren av Klarna som startade stiftelsen Norrsken och där stöttar entreprenörer och impact-bolag som försöker lösa världens största och svåraste problem.

Nora Bavey, general partner Unconventional Ventures

Entreprenör och grundare av Unitech och partner i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. Utsågs 2021 till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare av Dagens Industri.

Patrik Fältström, teknik- och säkerhetsskyddschef Netnod

Har en central position på svenska internet och bidrar med djup teknisk kunskap och erfarenhet till svensk it-utveckling. En grå eminens inom allt från infrastruktur till cybersäkerhet.

Patrik Sundström, cdo SKR

Digitaliseringschef på SKR som har ett övergripande ansvar för att stödja och samordna kommunernas och regionernas digitalisering.

Per Wallentin, vd Knowit

Meriterad vd och koncernchef för Knowit och sedan i höstas även styrelseordförande för Techsverige. Utmärkt sig för engagemang i frågor om jämställdhet, hållbarhet och mångfald.

Peter Hellgren, vd Consid

Vd på ett kraftigt växande konsultbolag som finns över hela Sverige. Brinner för digitalisering, vilket lyfts i den egna Digitala influencer-podden.

Pontus Johnsson, professor KTH/CDIS

Professorn som hjälper försvaret att utbilda Sveriges cybersoldater. Forskare inom cybersäkerhet och frekvent anlitad expert.

Pär-Jörgen Pärsson, general partner Northzone

En av Sveriges tyngsta techinvesterare vars Northzone ofta är inne tidigt i nya techsuccéer. Lyfter gärna klimatpåverkan och jämställdhet som viktiga faktorer som kan driva affärerna.

Regina Donato Dahlström, vd Global Connect

Sverige-vd på fiberoperatören Global Connect, en av de starkaste aktörerna inom svensk digital infrastruktur. Årets kvinnliga förebild 2020.

Robert Falck, vd Einride

Entreprenören som byggt en plattform för eldrivna och autonoma fordon. Brinner för att förändra transportsektorn för att minska klimatavtrycket.

Sara Mazur, ordförande Wasp

Ordförande för Sveriges största forskningsprogram Wasp där hon jobbar aktivt med finansiering av forskningen inom AI i Sverige, samverkan mellan industrin och akademin, och med att attrahera internationella topp-talanger inom AI till Sverige.

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna

Uppmärksammad och frispråkig entreprenör och medgrundare till bankutmanaren Klarna, en del av det svenska techundret. Nu är siktet inställt på att växa även i USA.

Staffan Helgesson, general partner Creandum

Namnkunnig riskkapitalist som var tidigt inne i många av de bolag som utgör det svenska techundret. Har dessutom varit tydlig med att Creandum vill investera i Sverige från Sverige.

Staffan Truvé, cto Recorded Future

Forskaren som blev entreprenör och tillsammans med sin kollega Christopher Ahlberg skapade ett av de mest omtalade it-säkerhetsföretagen. Uppskattad talare och expert.

Stefan Olowsson, cio Försäkringskassan

Statsapparatens tyngsta cio som har satt Försäkringskassan i en nyckelroll för statens it-användning och drivande i debatten om densamma.

Stina Ehrensvärd, vd Yubico

Grundare av Yubico, som tagit ett eget grepp på den stekheta säkerhetsmarknaden. Bolagets hårdvarunyckel Yubikey fortsätter att utvecklas och locka både investerare och globala kunder.

Therese Naess, chef Nationella cybersäkerhetscentret

Polis och jurist som efter en lång karriär inom bland annat Säkerhetspolisen nu fått det kritiska uppdraget att bygga upp det Nationella cybersäkerhetscentret och bidra till en större säkerhet i en osäker tid.

Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan

Under hans ledning har yrkeshögskolan prioriterat och expanderat utbudet av techutbildningar. Lyhörd för branschens behov.

Vahid Zohali, vd IBM

Vd på svenska IBM som med sina egna erfarenheter som flykting gärna lyfter hur mångfald, jämställdhet och integration kan lyfta affärerna.