Sergel Hub · STHLM · 22 mars 2023

Årets säkerhetspris – Security Tech Award

Techbranschens och samhällets skyddsänglar. Genom sitt agerande bidrar de till attfrämja säkerheten för och tilliten bland medborgare, konsumenter, näringslivet, offentlig sektor eller säkra det digitala samhället i stort.

Årets säkerhetspris delas ut till det företag, den organisation, det initiativ eller den person som i techbranschen, eller inom sitt område, har bidragit till att främja säkerheten och tilliten kopplat till den digitala utvecklingen.

Priset kan belöna:

  • Ett företag, en organisation, ett initiativ eller en person i techbranschen, eller inom sitt område, som med sitt arbete tydligt bidragit till att främja säkerheten och tilliten bland medborgare, konsumenter, näringslivet, offentlig sektor eller till att säkra det digitala samhället i stort.

Juryns bedömning utgår från:

  • Graden av nytänkande och innovation i säkerhetsarbetet.
  • Potentialen för bredare tillämpning och möjligheterna till skalbarhet.

Nomineringen är nu stängd och juryns arbete har börjat. Inom kort presenterar vi vilka som har chans att vinna Årets säkerhetspris.

Vem vann förra året?

2022 års säkerhetspris gick till Freja eID, E-legitimation.

Juryns motivering: ”I ett digitaliserat samhälle behöver systemen vara tillgängliga – men också säkra, robusta och redundanta. Att cybersäkerhet fått en allt viktigare och mer framträdande roll visar den senaste tidens utveckling med skrämmande tydlighet. Vinnaren av Årets säkerhetspris bidrar i högsta grad till det digitala samhällets säkerhet, robusthet och redundans. En bankoberoende e-legitimation säkerställer inkludering, då fler får tillgång till e-tjänster. Samtidigt minskar samhällsrisken förknippad med att en enskild dominant aktör blir en single point of failure för en viktig samhällstjänst. En digital plånbok och e-legitimation, som kan användas för att säkert logga in på fler än 300 tjänster online och över 5 000 ställen fysiskt – som i dagsläget kommit upp i över en halv miljon användare och som är godkänd av EU.”

2022 års säkerhetspris delades ut i samarbete med Orange Cyberdefense.