Sergel Hub · STHLM · 22 mars 2023

Årets hållbarhetspris – Sustainability in Tech Award

Techbranschens hjältar. Genom sitt agerande bidrar de till en positiv hållbar utveckling för medarbetare, organisationen, branschen, näringslivet och samhället i stort.

Årets hållbarhetspris delas ut till den organisation eller det företag inom techbranschen som genom sitt agerande bidragit till en positiv hållbar utveckling.

Priset kan belöna:

  • En organisation eller ett techföretag som med en produkt, tjänst, affärsmodell eller genom sin användning av hållbara och miljömässiga arbetsmetoder i sina inköps- och tillverkningsprocesser påtagligt bidrar till en hållbar utveckling i näringslivet eller samhället i stort.
  • En organisation eller ett techföretag som med sina lösningar, initiativ, projekt, samarbeten etc tydligt bidrar till att främja målen i Agenda 2030.

Juryns bedömning utgår från:

  • Arbetet och/eller insatsernas effekt och vilka mål som uppnåtts.
  • De globala målen i Agenda 2030 där minst ett av målen ska ha främjats genom arbetet/insatser.
  • Potentialen för bredare tillämpning och möjligheterna till skalbarhet.

Nomineringen är nu stängd och juryns arbete har börjat. Inom kort presenterar vi vilka som har chans att vinna Årets hållbarhetspris 2023!

Vem vann förra året?

2022 års hållbarhetspris gick till Skogsstyrelsen – AI för att undvika kostsamma skador på skog.

Juryns motivering: ”Hållbarhet och digitalisering går hand i hand – och tech är en viktig möjliggörare. Det blir allt tydligare för alla som bryr sig om vår framtid. Vinnaren av Årets hållbarhetspris är ett föredöme, som tillsammans med branschen tagit ett viktigt techsprång för att främja hållbar utveckling och biologisk mångfald. Med hjälp av spjutspetsteknik som AI och drönare har man skapat en innovativ men enkel lösning på ett konkret och kostsamt problem. Resultatet är hållbart, både vad gäller ekonomi och ekologi. Dessutom har lösningen potential att hjälpa andra organisationer bekämpa liknande problem. Vinnaren bidrar inte bara till en positiv, hållbar miljö – utan inspirerar också andra att våga ta steget och dra nytta av AI och tech.”