Sergel Hub · STHLM · 22 mars 2023

De kan bli Årets techföretag 2023

Freja

Freja är en kostnadsfri, statligt godkänd mobil e-legitimation. Freja kan användas som en fysisk legitimation i mobilen, som tjänstelegitimation, samt för att logga in till hundratals onlinetjänster i Sverige och i Europa. I Freja eID+ ingår ett gratis id-skydd som meddelar dig i appen och via e-post om någon ändrar din folkbokföringsadress.

Freja eID har under 2022 nått nästan 800 000 användare och bidragit till att minska det digitala utanförskapet genom att personer utan bankkonto kan skaffa en e-legitimation. Med tjänsten delad kontroll har Freja bidragit till att de som inte kan eller får använda e-legitimation självständigt har möjlighet att ta del av det digitala samhället med hjälp av en anhörig eller god man. Att tjänsten även fungerar som id i fysiska butiker har förenklat för många yngre som tidigare endast hade pass som legitimation.

InfoSolutions

InfoSolutions är ett it-bolag som utvecklar infrastruktur och kommunikationstjänster för laboratorier och hälso- och sjukvården. InfoSolutions var initiativtagare och huvudleverantör av den storskaliga nationella testverksamheten för covid-19 där 7 miljoner covidtester hanterats och levererats, och har blivit utsett till Gasellföretag tre år i rad. Bolaget vill gynna den allmänna digitaliseringen av samhället och därmed minska på både resursförbrukning och transporter samt öka patientsäkerheten och effektivisera sjukvården.

InfoSolutions grundades som ett svar på behovet av att kunna skicka information mellan laboratorier och vårdgivare inom hälso och sjukvården. I dag kopplar man samman över 1500 olika vårdgivare över hela landet med över 30 laboratorier inom de flesta discipliner och 40 röntgenmottagningar.

Net Insight

I 25 år har Net Insight utvecklat och erbjudit öppna lösningar för medietransport till globalt ledande medieföretag. Lösningarna används av hundratals kunder i över 70 länder för att säkerställa att deras verksamhetskritiska medienätverk fungerar sömlöst och utan avbrott, så att de kan erbjuda den bästa möjliga upplevelsen till sina kunder – tittarna. Med banbrytande teknik, robusta plattformar och spetskompetens levererar Net Insight till de största liveevenemangen inom sport, nyheter och underhållning världen över.

Net Insight har vuxit starkt under 2022, drivet både av starka erbjudanden inom media och distansproduktion där molnbaserade lösningar öppnat upp för nya kundsegment. Men även av ett helt nytt produktområde; synkronisering av 5G-mobilnät där en ny organisation har etablerats och viktiga ordrar tagits. Net Insights GPS-oberoende synklösning ger mobiloperatörer betydligt lägre kostnader och en snabbare och smidigare utrullning.

Plant

Plant har utvecklat en mjukvara som hjälper bygg- och fastighetsbolag att klimatberäkna sina byggprojekt och minska klimatpåverkan. Plant är unika på marknaden med att göra klimatberäkningar med mycket hög grad av automation och att utgå från byggnadens 3d-modeller. Dessa modeller finns redan, men eftersom de inte utnyttjats för klimatberäkningar så går en stor potential förlorad. Genom att visualisera i 3d kan man enkelt visa vilka byggdelar som driver klimatpåverkan och testa olika materialval och lösningar för att få ner utsläppen.

Många stora byggbolag och hela 50 procent av Sveriges största fastighetsbolag har nu avtal med Plant. Under 2022 dubblerades omsättningen samtidigt som man gjort stora utvecklingsframsteg. Nu kan deras mjukvara klimatberäkna alla byggprojekt, i alla skeden, från förstudie till bygghandling och slutligen leverera klimatdeklarationen enligt lagkravet. Det har blivit enkelt att göra många klimatberäkningar vid olika byggskeden och få jämförbara resultat. Det ger nya möjligheter att minska klimatpåverkan.

Tibber

Tibber är elbolaget som hjälper kunderna minska sin onödiga elförbrukning och styra sin elanvändning till billigare timmar. Bolaget erbjuder sina kunder ett timprisavtal till inköpspris utan fast påslag och tjänar noll kronor på kundernas elförbrukning. I appen kan Tibbers kunder se hur elpriset varierar per timme och följa sin elförbrukning i realtid. Tibber-appen erbjuder även andra smarta lösningar. Om kunden har en elbil schemalägger appen laddningen till den tid på dygnet då priset är som lägst och om kunden bor i hus optimerar appen uppvärmningen av huset mot elpriset, utan att påverka komforten i hemmet.

Sedan lanseringen 2016 har Tibber hjälpt mer än 500 000 kunder att sänka sin elförbrukning och elkostnad, varje månad. Genom smarta lösningar och ökad medvetenheten hos konsumenter bidrar företaget till att minska samhällets totala energibehov och avlasta elnätet när belastningen är som störst.

Boka din biljett idag

Säkra din plats nu.

Årets techföretag – Tech Business Award

Nytänkare som utmanar det invanda. Företag som ser tech och digitalisering som ett utmärkt medel för att få människor, företag och samhälle att nå sin fulla potential. 

Årets techföretag är TechSveriges specialpris som går till ett ansvarsfullt företag som värnar om medarbetare och miljö, har en positiv tillväxt och kan påvisa mätbara resultat.

Priset kan belöna:

  • Tydliga företagsmål, kreativt och effektivt genomförande och konkreta och påvisbara resultat.
  • Förmåga att bemöta utmanande situationer och uppfinningsrikedom.
  • Nytänkande som utmanar det invanda och visar på möjligheterna med tech.
  • Bidrar till en positiv och ansvarsfull syn på tech.

Juryns bedömning utgår från:

  • Företagets tillväxt, företagskultur / värderingar, hållbarhetsarbete.

Nomineringen är nu stängd och juryns arbete har börjat. Inom kort presenterar vi vilka som har chans att bli Årets techföretag 2023!

Vem vann förra året?

Getswhish blev Årets Techföretag 2022. Juryns motivering: ”Det är lite som med Internet – få minns hur det var innan det fanns, men nu är det en självklarhet. Årets techföretag är en aktör som banat ny väg sedan starten och som radikalt förändrat förutsättningarna för Sveriges medborgare – och på senare år även företag. En innovatör i gränslandet mellan startup och storbolag som fortsätter att förnya sig och hitta nya tillämpningar för sin tjänst – i stad och land, bland gamla och unga, konsumenter och företag, för affärer och välgörenhet. Sedan starten 2012 har över sju miljoner svenskar anslutit sig till det som närmast kan beskrivas som en folkrörelse. De genomför i snitt två miljoner betalningar per dag – mobilt, kontantlöst och kontaktlöst – i systemet. Och hur många företag kan stoltsera med ett eget verb? Att swisha finns med i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien sedan 2015, vilket tydligt visar det folkliga genomslaget. Det är imponerande. Årets techföretag är Getswish – företaget bakom Swish.”