Sergel Hub · STHLM · 22 mars 2023

Tech50 – mest inflytelserika inom tech

De engagerar, utbildar, inspirerar och finansierar. Genom olika insatser bidrar de starkt till utvecklingen och synliggörandet av tech och digitaliseringens möjligheter.

Från ledarna, förebilderna och makthavarna, till eldsjälarna och pionjärerna. TECH50 är Sveriges viktigaste lista över de mest inflytelserika människorna inom tech 2023!

 

#1: Marcus Murray, grundare, Truesec

Både kunskapsspridning och handlingskraft är ett måste för att möta en av samtidens största utmaningar. Genom att kombinera dessa med en stor öppenhet och djup expertis har årets vinnare placerat sig och sina medarbetare som ett stadigt svenskt ankare i en stormig omvärld. Med sina ledande verktyg och lösningar för kunderna, sina praktiska insikter för allmänheten och sina konkreta insatser mot allvarliga hot gör han stor skillnad, för att göra Sverige och svenska verksamheter säkrare – i dag och i morgon.

På delad andraplats:

Deqa Abukar

Deqa Abukar

VD, Bling Capital

Medgrundare till bland annat Bling Startup, som arbetar för att demokratisera entreprenörskapet, och till tävlingen Shift som riktar sig till entreprenörer i förorten. Vinnare av en lång rad tunga utmärkelser och har varit med och startat över 250 bolag. Nu även riskkapitalist med samma viktiga fokus: att lyfta de underrepresenterade och hitta entreprenörer där ingen annan letar.
Stina Ehrensvärd

Stina Ehrensvärd

Chefsevangelist, Yubico

Medgrundare och mångårig vd för Yubico, vars hårdvarunycklar tagit världens it-användare ett stort steg närmare en säkrare framtid utan lösenord. Med techjättarna som både partner och kunder är Yubikey i dag en de facto-standard för tvåfaktorsauktorisering och Yubico har sprängt miljardvallen i omsättning. Lämnar nu vd-stolen för en utbildande roll som chefsevangelist.

Pernilla Ramslöv

Pernilla Ramslöv

VD, Nox Consulting och grundare av CIOCO2

Konsult-vd:n som tog initiativet till CIOCO2, som samlar både branschen och it-beslutsfattare runt den livsviktiga hållbarhetsfrågan. I sin roll som vd har hon länge arbetat för att locka fler kvinnor till it-branschen och lyfta mjuka värden i företagandet. Med CIOCO2 har det starka engagemanget utökats till hållbarhet, ett efterlängtat initiativ som får idel lovord.

Erik Slottner

Erik Slottner

Civilminister, KD

Digitalisering ingår inte i ministertiteln men väl i portföljen, där tunga frågor inom elektronisk kommunikation och digitalisering samsas med frågor om den statliga förvaltningen. Det är ännu tidigt i mandatperioden, men förhoppningarna och förväntningarna på hans bidrag till Sveriges och Europas digitalisering framöver är stora. En nyckelspelare med chansen att göra ett avtryck på riktigt.

Hela listan – årets 50 mest inflytelserika inom tech

Allison Kirkby, vd, Telia

Vd och koncernchef för Telia Company som prisats för sitt ledarskap och sin förmåga att bygga starka team i förändringstider.

Arba Kokalari, EU-parlamentariker, M

Moderaternas Arba Kokalari har arbetat med tunga digitaliseringsfrågor som Digital Services Act och Cyber Resilience Act i Europaparlamentet.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, M

Viktiga frågor om informations- och cybersäkerhet har samlats hos den förste ministern för civilt försvar på 77 år.

Caroline Olstedt Carlström, advokat, Cirio

Kunskapsspridare med dataskyddsområdet som specialitet. Ordförande för Forum för dataskydd och flitigt anlitad expert och talare.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Musikpedagogen som gick från FN till MSB. Myndigheten arbetar för ett säkrare samhälle med viktiga Cert-SE och genom Nationellt cybersäkerhetscenter.

Christian Landgren, vd för Iteam och initiativtagare till Öppna skolplattformen

Med Öppna skolplattformen utmanade han offentlig sektor och drev fram förändring. En fortsatt viktig röst i debatten, inte minst kopplad till öppna lösningar.

Deqa Abukar, vd, Bling Capital

Medgrundare till Bling Startup och Shift, och vinnare av en lång rad utmärkelser. Med stadig bas i förorten har hon varit med och startat över 250 bolag.

Erik Slottner, civilminister, KD

Digitalisering ingår inte i ministertiteln men väl i portföljen, där tunga frågor inom elektronisk kommunikation och digitalisering samsas med frågor om den statliga förvaltningen.

Eva Fors, Nordenchef, Google Cloud

Visionär och erfaren chef som brinner för innovation. Leder Google Cloud i Norden, och under 2022 blev det klart att bolaget ska öppna en molnregion i Sverige.

Gustaf Lagercrantz, vd, Monterro

Vd på riskkapitalbolaget Monterro som inriktar sig på mjukvarubolag inom b2b-segmentet.

Hans Werner, vd, Radar Group

Analytiker och rådgivare med full koll på it-marknaden och alla de omvärldsfaktorer som påverkar den. Uppskattad både som expert och som talare.

Ingo Paas, CIO, Green Cargo

CIO:n som gick sin egen väg och rundade knäckfrågan med gamla otympliga legacysystem. En omtyckt förebild som utsågs till Årets CIO vid CIO Awards 2022.

Jenny Lindqvist, chef för Europa och Latinamerika, Ericsson

Senior vice president som från februari 2023 är medlem i Ericssons koncernledning med ett engagemang att förverkliga den fulla potentialen av 5g.

Joel Hellermark, grundare, Sana Labs

Genom AI-bolaget Sana Labs har han framgångsrikt tillgängliggjort utbildning för alla. Bolaget som han grundat värderas till två miljarder kronor och har tagit klivet över Atlanten.

Johan Magnusson, professor, Göteborgs universitet

Professor och forskare som med entusiasm och energi kämpar för en bättre digitalisering och en högre digital mognad i både offentlig och privat sektor.

Jonas Tannerstad, chef för el och automation, Örebrobostäder

Har med konkret användning av AI, inom energi- och klimatsmart stadsutveckling, lett ett energieffektiviseringsarbete som har resulterat i ett betydande resultat gällande minskad elförbrukning för Örebrobostäder. Utsedd till Årets AI-svensk 2022.

Josefin Rosén, nordisk chef för AI och analytics, SAS Institute

AI-expert och rådgivare som driver på för att vi ska implementera den nya tekniken på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.

Julia Delin, vd, SSE Business Lab och SSE Ventures

Vd på SSE Business Lab som i fjol drog igång Handelshögskolans första riskkapitalfond SSE Ventures, som ska se till att skolan inte missar en framtida miljardsuccé.

Julia Larsson, projektledare, Adda Kompetens

Förnyelsebyråkrat och projektledare som hyllats för sitt engagemang i projektet Digital mognad som syftar till att höja de digitala färdigheterna i svenska kommuner och regioner.

Kristina Alexanderson, projektledare, Internetstiftelsen

Ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar och en stark röst i frågor kopplat till digital kompetens i skolan, inte minst genom lärarpodden Digitala lektioner.

Lars Kry, vd, Nexer Group

Vd på Nexer Group som bistått kollegor i Ukraina efter invasionen på ett föredömligt sätt, utöver att också bidra med finansiering av hjälpinsatser.

Lars Wingefors, vd, Embracer Group

Grundare och vd för Embracer Group som blivit Europas största bolag inom datorspel med över 16 000 anställda.

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör, Integritets­skydds­myndigheten

Generaldirektör på den växande Integritetsskyddsmyndigheten med uppgift att säkerställa att våra personuppgifter hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

Linus Wallin, vd, Atea Sverige

Atea spelar en stor roll i digitaliseringen av offentlig sektor. Under sitt andra år som vd tog han bolaget till en omsättning på över 20 miljarder kronor på den svenska marknaden.

Love Börjeson, verksamhetsledare, KB Lab

En av spindlarna i det svenska AI-nätet som föreståndare på Kungliga bibliotekets labb, där viktig framtidsutveckling pågår.

Marcus Matteby, CIO, Sundsvalls kommun

CIO:n som blivit både en förebild och en pådrivare i den offentliga sektorns digitalisering, med öppenhet och samarbete i fokus.

Marcus Murray, grundare, Truesec

Med tjugo års erfarenhet av informations- och cybersäkerhet syns han ofta i medier i samband med attacker, men är också den som kunderna ringer när det värsta har skett.

Marie Brattberg, strategichef, Recorded Future

Strategichef på hajpade cyberbolaget Recorded Future, med världens regeringar på kundlistan. Prisbelönad för hur hon leder företagets 900 medarbetare.

Marielle Lindgren, Nordenchef, Amazon Web Services

Leder molnjätten AWS i Norden, och har stort engagemang i branschens kompetensbrist. Under året har AWS presenterat sitt hittills största utbildningspaket i Norden.

Mats Snäll, senior rådgivare digitalisering, Digg

Senior rådgivare på Digg som leder offentlig förvaltnings digitala utveckling och inte minst utvecklingen av de viktiga covidbevisen.

Mia Åslander, vd, Aderian

Inledde 2022 med att slå ihop sju olika it-bolag. Sedan dess har en expansion inletts med visionen att knyta till sig lokala it-aktörer och ge dem ett större sammanhang att verka i.

Nasim Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft

Med sin mångåriga erfarenhet som läkare och forskare är hon en av de viktigaste länkarna mellan It-Sverige och hälso- och sjukvårdssektorn.

Nastaran Baleng Soultani, medgrundare och chef, Space Academy

Genom Space Academy tillgängliggörs det centrala hantverket i techindustin, programmering för unga från alla olika bakgrunder och områden.

Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot, C

Dansken som driver digitaliseringsfrågor i den svenska riksdagen. Malmöbo som gärna syns i debatten.

Niklas Sundberg, CIO, Assa Abloy Global Solutions

CIO och författare som visat vägen till praktiskt hållbarhetsarbete med sin bok Sustainable IT Playbook for Technology Leaders. Utsedd till Årets digitala inspiratör vid CIO Awards 2022.

Nora Bavey, general partner, Unconventional Ventures

Investerare, entreprenör och general partner i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. Vill förändra fördelningen av riskkapital inom tech med mångfald i fokus.

Oliver Lundgren, operativ chef, Cimon, samt vd, Skolon

Hans vision är att göra digitalt lärande tillgängligt för alla. Basar för edtech-raketen Skolon som sedan 2022 är noterade på Nasdaq First North.

Oscar Stege Unger, ordförande, Digitalidag och senior rådgivare, Wallenberg Foundations

Driver Digitalidag som är en rörelse som varje år växer och skapar samverkan mellan näringslivet, civilsamhället, och offentlig sektor för ett digitalt inkluderande samhälle för alla.

Patrik Sundström, CDO, Sveriges kommuner och regioner

Med stor erfarenhet och kunskap håller han ihop digitaliseringsarbetet för kommuner och regioner på SKR.

Per Wallentin, vd, Knowit

Brinner för digitalisering, inte minst i sin roll som styrelseordförande för Techsverige. Har dessutom ett starkt engagemang i frågor om jämställdhet, hållbarhet och mångfald.

Pernilla Ramslöv, vd, Nox Consulting och grundare, CIOCO2

Konsult-vd:n som tog initiativet till CIOCO2, som samlar både branschen och it-beslutsfattare runt den livsviktiga hållbarhetsfrågan.

Peter Hellgren, vd, Consid

Prisbelönta it-konsultbolaget Consids vd menar att snabbhet är den enskilt viktigaste faktorn för framgång. Poddare som brinner för entreprenörskap och digitalisering.

Pia Gruvö, kryptostrateg, Must

Kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten som i slutet av 2022 tog över en av de 14 nycklarna till internet.

Pontus Johnson, professor, KTH

Professorn som lyfter säkerhetsfrågorna i debatten och hjälper försvaret att utbilda Sveriges cybersoldater. Leder Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH.

Sara Wimmercrantz, investerare och grundare av Backing Minds och Footway

Techinvesterare, känd från Draknästet, som driver venture capital-bolaget Backing Minds. Var med och grundade miljardbolaget Footway.

Stina Ehrensvärd, chefsevangelist, Yubico

Medgrundare och mångårig vd för Yubico, vars hårdvarunycklar tagit världens it-användare ett stort steg närmare en säkrare framtid utan lösenord.

Therese Naess, chef, Nationellt cybersäkerhetscenter

Jurist och polis med det tunga uppdraget att bygga upp och leda Nationellt cybersäkerhetscenter, där sju myndigheter ingår.

Vahid Zohali, vd, IBM Sverige

Hyllad ledare som visar hur mångfald, jämställdhet och integration kan lyfta affärerna.

Virginia Dignum, AI-forskare, Umeå universitet och programdirektör för WASP-HS

Professor med stark röst i högaktuella frågor om social och etisk AI. Forskar om komplexa samband och ömsesidiga beroenden mellan människor, organisationer och teknik.

Åsa Schwarz, säkerhetsexpert, Knowit

Säkerhetsexpert och deckarförfattare som ständigt står beredd att förklara de viktiga cybersäkerhetsfrågorna på ett lättbegripligt sätt.

Vem vann förra året?

År 2022 tog Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix kommun, emot priset som #1 på TECH50-listan.

Juryns motivering: ”När andra väljer att tiga, valde vår vinnare att gå ut i media och berätta allt – med glasklar tydlighet, transparens och rättframhet som skapade förtroende och ingav respekt i hela riket. En sann ledare som de flesta av oss skulle önska att vi vore, eller hade att luta oss emot i svåra stunder. Som tog ansvar och stod upp för sina medarbetare och sin kommun när ransomware slog ut alla it-system mitt i vintern och som gav cybersäkerhet ett mänskligt ansikte. Med sitt rättframma agerande har hon gjort mer för att lyfta frågorna om it- och cybersäkerhet än de flesta. Årets mest inflytelserika person inom tech är en sann förebild för alla: kommundirektören som klev fram när det var som tuffast – Maria Henriksson i Kalix kommun.”